keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Guantanamo Bay

"Viime aikoina keskitysleirejä on käytetty muun muassa Jugoslavian hajaantumissodissa ja työleirinomaisia keskitysleirejä on edelleen olemassa Kiinassa ja Pohjois-Koreassa, joissa niitä käytetään myös poliittisten toisinajattelijoiden vangitsemiseen. Tšetšenian sodissa venäläiset perustivat nk. ”suodatusleirejä”, joiden virallinen tarkoitus oli ”suodattaa” kapinalliset siviiliväestön joukosta."

Lainasin ton tekstin suoraan wikipediasta. En tiiä missä pumpulissa oon kasvanu, mut jotenkin olin ajatellu ettei noita enää olisi.. Ja sanon taas saman mitä edellisessä postauksessa, että tän postauksen EI ole tarkoitus olla kannanotto mihinkään, eikä mun mielipiteet oo välttämättä oikeita, mutta halusin tulla kertomaan yhdestä hauskasta leiristä, mihin törmäsin netissä..

Kun menin Youtuben etusivulle, tuli vastaan tällänen video :


Yasiin Bey (aka Mos Def) force fed under standard Guantánamo Bay procedure.
En tiiä miks menin ja avasin ton videon, toi kuva vaan oli sellanen et halusin nähä mikä juttu tää on..

Ihan lyhyesti tosta Guantanamo Bay:stä.. Se on keskitysleiri Yhdysvaltojen laivastotukikohdassa Kuubassa, joka "perustettiin terrorismin vastaisen sodan yhteydessä". Vuodesta 2002 lähtien siellä on säilytetty 779 vangittua, jotka edustavat 42:n maan kansalaisuuksia. Leiriltä ei saatu tietoja, keitä siellä oli tai kuinka monta ennen vuotta 2006. Sieltä on silloin tällöin päästetty vanki vapaaksi ja tuotu uusia vankeja ja kesäkuussa 2013 siellä oli 166 vankia. Yhdysvallat on luokitellut vangit "laittomiksi taistelijoiksi" ja kun Guantanamo Bay sijaitsee Kuuban alueella, vangeilla ei ole Yhdysvaltain perustuslain takaamia oikeuksia. 

"Puolet vangeista voitaisiin vapauttaa heti, jos joku valtio suostuisi vastaanottamaan heidät. Toisaalta siellä on 46 eri kansallisuuksiin kuuluvaa vankia, joita vastaan ei voi nostaa syytettä, koska heitä vastaan saatu näyttö perustuu kidutukseen, mutta joita ei voi näillä näkymin elinaikanaan vapauttaa, koska heitä pidetään vaarallisina ja Yhdysvaltain kongressi on kieltänyt vankien tuomisen liittovaltion maaperälle."

Kun Bush oli presidentti, hän kuulemma tiesi että suurin osa vangeista oli syyttömiä, mutta ei halunnut vapauttaa heitä poliittisista syistä. "Vankeja ei haluttu vapauttaa, sillä koko operaation sekavuus olisi saattanut paljastua. Kun Obamasta tuli presidentti, hän lupasi että Guantanamo suljetaan vuoden sisällä. Vielä ei olla suljettu..

Useat ihmisoikeusjärjestöt, Yhdistyneet kansakunnat, Euroopan unioni, Saksan liittokansleri, 117 000 Britannialaista, 664 facebook:laista, melkein 14 000 Twitter:iläistä haluaa että Guantanamo suljetaan. Vapautuneet vangit on kertonut vaikka minkälaisista pahoinpitelyistä, Yhdysvaltain hallitus on (tietysti) kiistänyt väitteet. "Suurinosa vangeista on syyttömiä eivätkä he saa mitään korvauksia kun heidät vapautetaan leiriltä" sanoo entinen Yhdysvaltojen eversti Lawrence Wilkerson.

Nyt leirillä on mies nimeltä Shaker Aamer, brittiläinen kääntäjä, joka on "hyväksytty luovutettavaksi", mutta vain Saudi-Arabiaan, mihin mies ei ole suostunut, sillä hän joutuisi siellä pitkäksi ajaksi vankilaan, jottei hän kertoisi kokemuksistaan tiedoitusvälineille. 117 000 brittiläistä on allekirjoittanut virallisen adressin, jossa vaadittiin Shakerin vapauttamista. Shakerista on tullut yksi vankien johtohahmoista, ja 20.4 hän oli ollut jo 68 päivää nälkälakossa..


Noista ei voi kukaan olla varma mikä on totta ja mikä ei.. Mutta että puolet vangeista on nälkälakossa, ja että tota pakkosyöttämistä oikeesti käytetään tuolla, on kauheeta.. Menin Stand Fast For Justice - sivustolle, ja tuin sivustoa olemalla nälkälakossa 3 tuntia (siis ei se aika merkitse mitään vaan se minkä vuoksi se tehdään).

Maailmassa tapahtuu ihan hirveesti pahoja asioita koko ajan, joten en tiiä miks tää kolahti muhun näin paljon =O Ja varmaan osa noista vangeista onkin oikeesti pahoja ihmisiä, mutta silti, kaikkien kuuluu saada tietää mistä niitä syytetään ja kaikilla on oikeus reiluun oikeudenkäyntiin, ja sen takiahan noi vangit tuolla on nälkälakossa.. Että ne saa huomiota, jotta ihmiset tekisi jotain ton eteen.. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! =)