keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

30.5.2013 Opiskelijoiden puheenvuoro

Tämä on siis se puhe, minkä puhuin meidän juhlassamme. Yleisön pyynnöstä julkaisen tämän täällä =)) Ensin puhu tää toinen ketä oli mun kaa pitämässä puhetta, ja mun puhe tuli sen jälkeen =)

Voin mielestäni julkaista näitä kuvia täällä, koska nää on ihan facebookissakin näkyvillä =P

Kolme vuotta sitten hain tähän ammattioppilaitokseen hotelli-,ravintola- ja cateringalalle. Olin jo siinä vaiheessa päättänyt että käyn samalla ylioppilastutkinnon. Tätä päätöstä olen opiskelujeni aikana monta kertaa miettinyt, ehkä välillä jopa katunut, mutta koskaan en ole harkinnut lopettamista. Tästä suurin kiitos kuuluu kannustaville opettajille sekä opinto-ohjaajalle. Tie ei ole ollut helppo, kaikkea muuta. Viime syksynä mietin tulevan kevään haasteita, eli kahta ylioppilaskoetta ja opinnäytetyötä, hieman stressaantuneena, mutta tässä sitä ollaan, ammatillinen todistus kädessä ja vuoden päästä ylioppilaslakki päässä. Puhun varmaan kaikkien tänään valmistuvien kaksoistutkintolaisten puolesta, kun sanon, että tässä koulussa on ollut hyvä käydä kaksoistutkintoa.

Huhtikuussa olin toisen catering-alan opiskelijan Kaisun kanssa Unkarissa. Kyseessä oli työssäoppiminen Bekescsaba-nimisessä kaupungissa Unkarin itäpuolella lähellä Romanian rajaa. Työpaikkana toimi hotelli Fiume, jossa pääsimme kokin työn lisäksi tekemään vastaanottovirkailijan sekä huonepalvelutyöntekijän töitä. Yhteisen kielen puuttuminen, totutteleminen aivan erilaiseen kulttuuriin ja kieleen olivat aluksi suuria haasteita, mutta niistäkin selvisimme. Matka opetti meille molemmille paljon. Pääsimme tutustumaan ihan erilaiseen maahan ja keittiökulttuuriin. Tutustuimme moniin uusiin ihmisiin, ja saimme lukuisia kallisarvoisia kokemuksia.

Tämän matkan onnistumiseen vaadittiin paljon joustavuutta ja ylimääräistä työtä. Matkan aikana opimme muutamia unkarinkielisiä sanoja, kuten köszönöm, kiitos. Haluammekin Kaisun kanssa kiittää kaikkia, jotka tekivät tämän matkan mahdolliseksi ja toteuttivat haaveemme. Taas jälleen ammattikoulu ylitti odotukset, ja antoi meille mahdollisuuden laajentaa omaa ammattitaitoamme ja näkemyksiämme ulkomailla.

Olen pitänyt monia puheita, mutta tämä puhe on aivan omaa luokkaansa. Tämän puheen tarkoitus on päästää tänään 71 valmistunutta etsimään omaa elämäntietään. Kaikille meille tänään valmistuneille on oma elämäntiensä, jokaisen täytyy vain löytää omansa. Onneksi olemme vielä nuoria, saamme tehdä virheitä ja voimme vielä muuttaa mieltämme monta kertaa.

Elämä on päämäärien saavuttamista. Sen salaisuus piilee siinä, että tietää mitä haluaa ja uskoo sen saavansa. Varmasti jokainen meistä tänään valmistuvista on joskus opintojensa aikana kärsinyt uskon puutteesta ja ollut epävarma, mutta olemme ylittäneet itsemme ja saaneet tutkintotodistukset käteemme.

Elämä on myös haaveiden toteuttamista. Haaveet antavat elämälle suunnan, tekevät siitä mielekkään ja motivoivat muutokseen: ilman haaveita ihmisen on vaikea asettaa itselleen tavoitteita. Kun tulimme tähän kouluun, jokaisen tavoitteena oli todennäköisesti valmistua, ja nyt olemme sen saavuttaneet. Tämä mielessä voimme olla hyvin ylpeitä itsestämme.

Olemme tämän matkan aikana kasvaneet ihmisinä, saaneet arvokasta työkokemusta ja valmistuneet ammattilaisiksi. Meillä on nyt hyvät eväät seuraavia seikkailuja varten. Muistetaan, että jokaisella ihmisellä on aarteensa, joka odottaa löytämistään.

Näin lopuksi haluan kiittää meidän valmistuvien opiskelijoiden puolesta tämän oppilaitoksen opettajia ja opinto-ohjaajaa, jotka ovat olleet täällä meitä varten, ja ohjanneet sekä neuvoneet meitä opiskeluissamme. Kiitämme myös muuta henkilökuntaa, ja kaikkia teitä läheisiä, jotka olette olleet tukenamme.

Paljon onnea ja menestystä jokaiselle tänään valmistuneelle oman alansa ammattilaiselle!

Kaikki Ulvilasta valmistuneet =))

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! =)